Gastpost -13 Reasons Why: alleen voor tieners?

De tv-serie 13 Reasons Why is al een tijd lang erg populair, net als het boek. Nu kijk ik graag films en series, maar deze serie valt in een categorie die ik zelf niet zo leuk vind. Gelukkig was Alma bereid om een blogpost over de serie te schrijven met als insteek: is de serie alleen voor tieners?

 

 

De nieuwe serie 13 Reasons Why, voor het eerst uitgezonden in maart 2017, roept veel controverse op. In de serie staat de zelfmoord centraal van een tienermeisje. Het laat de redenen zien die voor haar de aanleiding zijn geweest om zichzelf te doden en je ziet ook de daadwerkelijk zelfmoord. Volgens critici zou de serie zelfmoord verheerlijken en de vraag wordt gesteld of het onderwerp wel voorzichtig genoeg is neergezet. Daarnaast is het de vraag of de serie alleen voor tieners is gemaakt.

In de serie laat Hannah cassettebandjes achter voor een aantal van haar klasgenoten. Elk bandje is gericht aan één van hen en de bandjes samen vertellen het verhaal waarom ze de beslissing heeft genomen om zelfmoord te plegen. De serie laat ook de uiteindelijke zelfmoord zien. Dit wordt in mijn mening niet verheerlijkend of onvoorzichtig neergezet: je ziet dat Hannah worstelt, dat het pijn doet, dat het niet makkelijk is, niet iets om ‘even’ te doen.

Kijkend naar de serie vroeg ik me wel af waarom ze nu ervoor kiest om zelfmoord te plegen, naast de 13 redenen. Het lijkt bijna een onvermijdelijk eindpunt te zijn. In mijn beleving waren er andere oplossingen, andere mogelijkheden. Maar dat is nu denk ik precies het punt: ik ben geen tiener. Ik beleef de zaken niet zo intens meer als tieners doen. Het tienerbrein werkt nu eenmaal anders en gaat anders om met emoties. Veel volwassenen realiseren zich dit niet meer.

Naast zelfmoord gaat de serie ook over onderwerpen als geestesziekten, seksueel geweld en cyberpesten. In deze tijd zie je een kloof tussen ouders en tieners: de ouders onderschatten de invloed van cyberpesten, voornamelijk omdat zij uit een tijd komen waarin dit fenomeen niet bestond. Hierdoor kunnen zij zich onvoldoende inleven in de wereld van hun kinderen en wat voor invloed dit op hun tieners heeft. De serie kan deze ouders een goede inkijk geven in de belevingswereld van hun kinderen en de digitale omgeving waarin zij zich dagelijks begeven.

Daarom is 13 Reasons Why juist niet alleen een serie voor tieners: het geeft volwassenen inzicht in de wereld van tieners en herinnert ze aan de tijd waarin ze zelf tiener waren. Hierdoor kunnen ouders misschien beter het gesprek aangaan met hun kinderen over deze onderwerpen.

 

Gastauteur: deze post is geschreven door Alma Kamphuis.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.