Verslag: Young Adult 010 in de Bibliotheek van Rotterdam

Afgelopen zaterdag was de Bibliotheek Rotterdam weer toneel voor Young Adult 010 deel 2. De plek waar de echte boekenverslinder kon speeddaten met auteurs, bloggers en een korte creatieve schrijfcursus kreeg. Tussen de speeddates door was er livemuziek en natuurlijk konden er volop boeken en goodies gekocht worden.

Ik ging er heen zonder verwachtingen. Door een drukke ochtend miste ik de inloop, maar gelukkig was ik wel op tijd voor de speeddates. Ingedeeld in groep 3, startte ik samen met vier andere deelnemers bij de bloggers achter Bright Blue Books. Helaas kon Manon niet aanwezig zijn, maar het was ook heel gaaf en informatief met Kelly. Zij vertelde ons kort hoe het is om een blogger te zijn, recensies-exemplaren te ontvangen en over alle andere ups en downs van een blog runnen. Voor mij was de informatie niet geheel onbekend. Veel zag ik terug in mijn eigen ervaring met het runnen van mijn andere (Engelstalige) boekenblog Bookwinked.

© Bibliotheek Rotterdam

Na de speeddate was het door naar de auteurstafel. Daar zaten niemand minder dan Cis Meijer en Buddy Tegenbosch en Jen Minkman. Het was een vrolijk en druk gesprek waarbij er net zoveel aan ons werd gevraagd als dat wij aan de auteurs vroegen. Zelf vond ik het heel boeiend om te horen hoe de andere auteurs research doen voor hun boeken. Zo ging Cis Meijer speciaal naar een klimhal om erachter te komen hoe het nu voelt, wat je ziet en wat er in je omgaat als je van een grote hoogte valt. Jen Minkman heeft voor een van haar boeken speciaal een wandeling gemaakt en kwam er zodoende achter dat je niet een heel eind hoeft te lopen om naar de plek in haar boek te komen, maar dat er een parkeerplaats in de buurt was. Buddy Tegenbosch vond een speciaal steegje in New York dat niet zoals de gemiddelde recht-toe-recht-aan steeg was. Speciaal was het zeker, want juist in dat steegje was menige moord gepleegd.

Na deze speeddate was het tijd voor een korte pauze en natuurlijk tijd om de boekenstandjes af te lopen. Zo stond boekhandel Donner er, waar je natuurlijk de boeken van de aanwezige auteurs kon kopen en laten signeren. Ook Storm Publishers was aanwezig met nieuw ontworpen T-shirts en heeeeeel veel boeken die je tegen een leuk prijsje kon kopen. Daar heb ik natuurlijk mijn slag geslagen en was mijn tas ineens wel erg zwaar!

De laatste speeddate voor mijn groepje was bij Silvana Sodde van literair cursuscentrum The Writer’s Guide (to the Galaxy) voor een korte cursus creatief schrijven. Ik kreeg een hele morbide prompt om een kort verhaal bij te schrijven dat eigenlijk wel heel erg goed bij mij paste. Ik hoefde zeker niet lang na te denken over wat ik wilde schrijven en was best blij met het resultaat. Het is nog knap lastig om een kort verhaal te schrijven in 15 minuten en dan vond ik mijn prompt nog wel leuk, maar er zaten ook een paar hele moeilijke bij.

Daarna was het tijd om nog gezellig na te praten en boeken te ruilen (als je deze bij je had). Al met al een hele leuke middag. Het was een kleinschalig evenement, maar goed georganiseerd en informatief. Ik ben zeker benieuwd naar volgende edities!

 

Young Adult 010 is een initiatief van de Bibliotheek Rotterdam. De volgende editie vindt plaats op 18 november.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.