De Nationale Voorleesdagen: mijn favoriete prentenboeken

Vandaag is de start van de Nationale Voorleesdagen (24 januari – 3 februari), een project van Stichting Lezen. Wat is er nu leuker dan voorgelezen worden? Of je nu groot of klein bent, voorlezen blijft leuk. Ik ben dan nu wel 35 jaar, maar ik vind het nog steeds leuk als er iemand voorleest bij een bijeenkomst, lezing of gewoon om lekker te luisteren naar een audioboek. Sinds ik een paar jaar geleden audioboeken ontdekte, luister ik wat af. Maar dat is een ander verhaal.

Voorlezen is belangrijk voor jonge kinderen, want het stimuleert hun taalgevoel en taalontwikkeling, maar het prikkelt ook de fantasie. Tijdens de Nationale Voorleesdagen worden baby’s, peuters en kleuters voorgelezen door bekende Nederlanders, leraren en ouders, op school, kinderdagverblijven, crèches. Ook veel bibliotheken en (kinder)boekenwinkels doen mee.

Toen ik nog voor de klas stond vond ik deze week altijd een feestje en verzon ik dan ook de meest uiteenlopende activiteiten rondom de prentenboeken die centraal stonden. Nu sta ik niet meer voor de klas en heb ik dat excuus niet meer. Gelukkig heb ik geen excuus nodig om toch nog regelmatig een prentenboek te lezen of te kopen en te genieten van het wonderlijke verhaaltje en de mooie tekeningen.

Het begin van de Nationale Voorleesdagen vind ik dan ook een goed idee om een paar van mijn favoriete prentenboeken in het zonnetje te zetten.

Mijn prentenboek top 3

Billy – Quentin Gréban

Billie, de piepjonge sheriff van Cactus Valley, lispelt omdat hij zijn eerste melktand kwijt is. Niemand kan hem verstaan en hij heeft geen gezag. Maar pas op, met Billie valt niet te spotten! (Bol.com)

Dit is zo’n geweldig, schattig verhaal. Een tijger die lispelt! Niet alleen heeft dit boek ontzettend mooie illustraties en een tijger die een cowboy is, maar ook een ontroerend verhaal over een tijger die zich niet uit het veld laat slaan.

Antonia – Anke de Vries


Antonia vindt dat ze fantastisch mooi kan zingen en dat doet ze dan ook van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat. Maar ze drijft de dieren om haar heen tot wanhoop. Antonia voelt zich zwaar beledigd en vertrekt uit het bos. En dan komen de dieren erachter wat ze eigenlijk missen… tot er een vreemde vogel in het bos verschijnt. Prachtig gekleurde vogels vliegen door dit vrolijk makende verhaal.(Bol.com)

Net als Billy heeft ook Antonia een belangrijk verhaal te vertellen. Daarnaast is het ontzettend mooi geillustreerd met levendige kleuren en mooie dieren. Dat is ook waarom ik heel blij word als ik dit boek opensla.

Er zit een beer op mijn stoel – Ross Collins

‘Er zit een beer op mijn stoel’ is een grappig prentenboek van Ross Collins, met een knappe vertaling van Bette Westera – alle versjes rijmen op ‘beer’!

Een muis, een beer en één stoel
Muis heeft één fijne stoel in huis staan. Daar past hij precies op. Maar er is een probleem: er zit een beer op. En het is ook nog eens een hele dikke, die niet van plan is ervanaf te gaan. Wat Muis ook roept, de beer blijft lekker zitten. Ten einde raad geeft Muis het op. Maar zodra Muis weg is, heeft Beer eigenlijk wel genoeg van de stoel. Langzaam sjokt hij terug naar huis en daar vindt hij… een muis in zijn bed. (Bol.com)

Dit is een heel simpel verhaaltje, maar het is oh zo geestig en humoristisch verteld. Het is muis tegen beer en die muis heeft er toch de pest in dat die beer op zijn stoel zit. Heerlijk om te lezen en smakelijk bij te lachen!

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.