Artikel: Wat kun je tegen een leesdip doen?

 

Oh de frustratie! Al die leuke boeken die wachten om door jou gelezen te worden, maar je kunt jezelf er niet toe zetten om een boek te lezen. Als je er wel aan begint, moet je jezelf dwingen om verder te lezen. Geen boek is goed genoeg of het verhaal is niet wat jij wilt, terwijl je het normaal leuk zou vinden. Zelfs het huis schoonmaken is leuker dan lezen. Is dit herkenbaar voor jou? Dan heb je een leesdip.

Een leesdip is voor iedereen anders. Sommige lezers hebben er maar een paar dagen last van, maar het kan zomaar eens een paar maanden duren. Terwijl je om je heen andere lezers hoort over hoe goed een boek is en je favoriete auteur een nieuw boek uitbrengt. Kortom van een leesdip word je sip. Lees verder en misschien helpen de volgende tips!

 

Dwing jezelf niet
Ga jezelf niet dwingen om te lezen. Hoe meer je probeert te lezen terwijl je hoofd er niet naar staat, hoe meer het niet lukt. Geef jezelf even de tijd en richt je even op een andere hobby.


Lees een klein stukje
Dwing jezelf niet, maar je kunt proberen je favoriete boek te herlezen in korte stukjes. Bijvoorbeeld voordat je gaat slapen. Lees dan een hoofdstuk van jouw favoriete boek.


Herlees leuke stukjes uit je favoriete boeken
Verzamel een aantal boeken uit jouw top 10 en herlees de stukjes uit het boek dat jou blij maakte of juist ontroerde. Zo lees je geen heel nieuw boek en niet te lang.


Lees blogposts
Bezoek een aantal van jouw lievelingsboekenblogs en lees recensies of andere posts rondom boeken. Zo lees je wel geen boek, maar blijf je toch bij boeken in de buurt en misschien vind je wel nieuwe inspiratie voor boeken


Stap uit je boeken-comfortzone
Ken je dat, die ene boekenserie die zo geweldig goed was dat je het niet kon loslaten? En nu kun je gewoon niets anders lezen, want niets kan tippen aan

‘die’ boekenserie. Probeer dan een

boek uit een totaal ander genre te lezen. Een boek dat je anders nooit zou oppakken. Door uit je comfortzone te stappen, ontdek je misschien wel andere boeken die op hun manier net zo goed zijn als ‘die ene serie’.


Ga een uitdaging aan
Soms heb je juist een duwtje nodig om uit je leesdip te komen. Op Instagram en Pinterest zijn heel veel “book challenges” te vinden. Korte en lange lijstjes die jou uitdagen een boek te lezen binnen een bepaald genre, thema of onderwerp of juist een boek met een rode kaft. Er zijn verschillende “book challenges” te vinden en sommige zijn ook actueel zodat je met andere lezers de uitdaging aangaat. Zo lees je met een doel.


Geen afleiding
Lezen, maar om de haverklap op je smartphone kijken en met de tv op de achtergrond aan, waar je ook af en toe naar kijkt. Lezen op je smartphone en alle berichtjes zien. De nieuwste cd van jouw favo band op de achtergrond aan. Als lezer heb je vaak veel afleiding tijdens het lezen en dat in zichzelf kan ervoor zorgen dat je een leesdip ontwikkelt omdat lezen synoniem wordt met afleiding. Zorg er daarom voor dat je zo nu en dan ook leest zonder de smartphone, tv of muziek op de achtergrond. Richt een leesplek in waar jij en je boek gezellig alleen zijn.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.